zondag 19 april 2009

Victoria E2 - Altius E1, wedstrijd met twee gezichten

Om half negen mochten we vandaag aftrappen tegen Altius E1. Een beetje vroeg, maar daardoor konden we wel op ons favoriete veld 1A spelen. Nog een klein beetje nagenietend van de toernooi overwinning van afgelopen weekeinde, betraden onze mannen het veld voor de warming-up. Gelukkig kon ook Koen er weer bij zijn vandaag, zodat we compleet aan de start konden verschijnen. Belangrijkste opdracht vandaag: winnen en liefst veel scoren!
Hans Bijlsma was weer zo goed om als scheidsrechter op te treden.
We begonnen de wedstrijd met Koen als rechtsback, zodat hij niet met anti-biotica in zijn lijf van voor naar achteren hoefde te rennen. Verder de vertrouwde opstelling met Max op de goal, Tom en Skip achterin. Julian en Max O. op het midden en Niels in de spits. Jesse en Abel mochten langs de kant beginnen.
We startten niet erg overtuigend. Sterker nog, Altius had eigenlijk het beste van het spel de eerste vijf minuten. Niels stond eenzaam voorin en kreeg bijna geen bespeelbare bal. Achterin hadden we de handen vol en de fanatiek gestarte Altius ploeg. Maar langzamerhand begon de wedstrijd te keren. De Victoria machine kwam op gang en het vertrouwde combinatiespel gekoppeld aan goede duels begon zijn vruchten af te werpen. Nu was de spits van Altius eenzaam en juist Niels omgeven door teamgenoten. Nadat Jesse en Abel er in kwamen (rechts en links half) begon de motor echt te draaien. Max O. moest als laatste man gaan spelen, maar speelde eigenlijk als midhalf. En dat was te zien! Uitstekend schoof hij steeds in en verplaatste het spel van links naar rechts of omgekeerd. In Jesse had hij een gretig aanspeelpunt die steeds goed de diepte zocht op rechts en zijn tegenstander permanent naar adem liet happen. Het kon dan ook niet anders of Niels legde de 1-0 er in en de ban leek gebroken. Zeker toen Jesse niet lang daarna de 2-0 binnentikte. Altius had vervolgens de aftrap nog maar net genomen of Jesse verscheen na een afgeslagen bal helemaal alleen voor een leeg goal. En hoewel voor hem al meerdere spelers alleen voor de keeper faalden, krijgt Jesse toch de eer voor de mooiste misser van de wedstrijd.
Gelukkig had het geen invloed op de wedstrijd en bleef Victoria de ene goede aanval na de andere op de mat leggen. Het was dan ook helemaal terecht dat Niels nog voor de rust nummer drie in het netje legde. De start van deze aanval was het mooiste deel. Max krijgt de bal teruggespeeld van Skip. En waar veel keepers dan niet weten wat ze moeten doen, had onze Max al gezien dat Koen een heel vrij veld voor zich had. Hij speelde dan ook de bal in één keer door op Koen die vervolgens keurig de aanval opzette waaruit Niels kon scoren. Een prachtig schoolvoorbeeld om te bewijzen dat een goede aanval al bij de keeper begint. Grote klasse mannen!! In de rust alleen maar opgewekte gezichten. De opdracht werd voor de zekerheid nog maar even herhaald: werk aan het doelsaldo als dat lukt. En denk er aan: doelpunten scoor je niet door te pingelen, maar door als team aan te vallen waarna er iemand de bal in het netje mag leggen.

De tweede helft begon weer zoals we waren geëindigd. Lekker fanatiek en goed combinerend bleven onze helden het Altius moeilijk maken. Na een goede aanval over links met Skip en Julian, kon Jesse de bal met een lekkere volley intikken. Coaches en toeschouwers maakten zich op voor een doelpuntenfestijn, want hoewel we veel opgelegde kansen misten, leek het er op dat de doelpunten toch wel zouden vallen. Maar daar dacht Altius duidelijk anders over. Ze maakten uitstekend gebruik van de aanvalsdrang van Victoria en hadden goed in de gaten dat we achterin meer bezig waren met aanvallen dan verdedigen. Om de haverklap wisten zij met goed geplaatste lange passes hun snelle en behendige spits aan te spelen. Volkomen verdiend scoorde Altius dan ook de 4-1. En hoewel we niet zenuwachtig hoefden te worden, was wel direct duidelijk dat Altius echt wel kan voetballen als je er niet direct bovenop zit. Gelukkig wist Julian niet veel later met een (volgens mij) onvervalste punter er 5-1 van te maken. De buit was nu zeker binnen, maar het voetbal inmiddels naar een Victoria E2 onwaardig niveau gezakt. Ballen werden te zacht ingespeeld en de snelle combinatie was opeens verdwenen. De spits van Altius liet met een prachtige lob onze Max nog een keer kansloos, waardoor de eindstand uiteindelijk op 5-2 kwam te staan.
Al met al een goede overwinning, maar wel behaald in een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft echt superieur met helaas te weinig doelpunten en de tweede helft matigjes met gelukkig nog twee goede doelpunten.
Volgende week de kraker tegen BFC. We proberen de wedstrijd naar de woensdag te verplaatsen zodat iedereen aanwezig kan zijn. Mocht dat niet lukken, dan zal Jesse er helaas niet bij kunnen zijn op zaterdag. Maar wanneer we hem ook spelen en met wie we hem ook spelen: bij winst . . . . kampioen!!
Kom op mannen, jullie verdienen het.

...en dit vond Altius ervan:

Een wedstrijd met twee gezichten

Weliswaar op een vroeg tijdstip (07.45 uur verzamelen), maar onder zonnige weerscondities zou deze wedstrijd gespeeld kunnen worden. Onze coach was ondanks een eerdere nederlaag tegen dezelfde tegenstander optimistisch en had al met al een ‘goed gevoel’ ondanks het feit dat Victoria met een complete selectie aantrad en koploper was.Na de aftrap gaf Altius meteen volgens afspraak gas. Weinig ruimte werd weggegeven en een optisch veldoverwicht voor ons met weinig kansen over en weer was het resultaat. De slag werd vooral geleverd op het middenveld. Pas na 10 min. brak Victoria eruit en wist via een counter Daniel te passeren. Vervolgens waagde Corné twee pogingen van afstand die jammer genoeg geen doel troffen (beide ballen vlogen over…). Inmiddels kwam onze verdediging verder onder druk. Met name het snelle loopwerk van de voorwaartsen van Victoria was voor onze verdedigers op een gegeven moment niet meer te volgen. Hierdoor werd het helaas snel 2-0 en 3-0.Rust!Een korte samenvatting van de aanwijzigen van de coach:- niet teveel ruimte weggeven- korter dekken- bal aannemen met de voet (en niet eerst laten doorrollen)- opbouw via de zijkanten waar de ruimte ligtNog herkauwend op deze instructies tikte Victoria meteen na rust 4-0 binnen. Gelukkig was Altius daarna wel bij de les en ontstond er een meer gelijkwaardig wedstrijdbeeld. Na een schot van Joop en een latbal van Victoria haalde Corné maar weer eens uit. De bal kwam terug van de lat en een attente Stan tikte de bal beheerst binnen; 4-1. Even later werd de marge vergroot tot 5-1. Altius kreeg daarna meer het initiatief. Zelfs rechtsback Job was via twee schoten dicht bij een treffer maar ook hun keeper was in goede doen. Een paar minuten voor tijd trapte Daniël de bal ver uit. Deze werd opgepikt door Corné die de bal fraai over de keeper lobte. Even later floot de scheidsrechter af. Eindstand 5-2 waarbij je achteraf kunt zeggen dat onze jongens twee verschillende wedstrijden hebben gespeeld. Er had naar mijn idee echt meer in gezeten. Volgende week weer nieuwe kansen.Vermeldenswaardig is verder nog dat in de daaropvolgende penaltyserie geen enkele werd benut door toedoen van goed keeperswerk van beide goalies. Zelfs de scheidsrechter (Hans Bijlsma die het wel even zou laten zien) miste jammerlijk ……….!